Опис
Ромашка аптечна являє собою однорічну трав'янисту рослину з сильним ароматним запахом. Стебло гіллясте. Листки почергові, двічіперисторозсічені на лінійні часточки. Квітки зібрані в кошики з конічним порожнистим квітколожем. Крайові квітки - білі, язичкові, жіночі; серединні квітки - жовті, трубчасті, двостатеві. Плід - довгаста сім'янка з 3 ребрами, яка не має чубка.
Склад
Квітки ромашки містять олію ефірну (не менше 0,3 %), до складу якої входить хамазулен, прохамазулен, інші терпени і сесквітерпени, а також флавоноїди, кумарини, полісахариди, солі мінеральні (12 %), каротин, кислоту аскорбінову, ситостерин, холін, кислоти органічні.
ЗАГАЛЬНА ІНФОРМАЦІЯ
Рід Ромашка належить до родини Айстрові, або Складноцвіті. Об'єднує близько 30 видів трав. Ареал розповсюдження — Євразія, Америка і Південна Африка.
Типовий вид роду Ромашка — Ромашка аптечна. Вона росте майже по всій Європі, у деяких районах Азії та Північної Америки. Тільки цей вид має лікувальні властивості. Місця зростання: луки, пустирі, узбіччя доріг, сади. Дикорослу ромашку аптечну можна вирощувати в садах шляхом висадки насіння.
Ромашку лікарську слід відрізняти від звичайної. Ромашка аптечна має яскраво виражений яблучно-медовий запах і високу жовту середину (у 2-3 рази вищу, ніж у звичайної).
ЗАГОТІВЛЯ СИРОВИНИ
З лікувальною метою використовують квіткові кошики. Їх заготівлю здійснюють тоді, коли пелюстки рослини повністю розкрилися і зайняли горизонтальне положення. Цієї умови дуже важливо дотримуватися: коли квітки ще не відкрилися, у ромашки недостатньо цілющих властивостей і низька концентрація ефірних олій, а коли опустилися — при сушінні можуть обсипатися. Квітки, які розпустилися, треба встигнути заготувати протягом 3–5 днів. Збирають квітки вручну або використовуючи спеціальний гребінь. З 1 кг квіток виходить близько 1/4 сухої сировини.
Розкладені тонким шаром квіти сушать у затінку або у приміщенні з хорошою вентиляцією. Можна використовувати сушарки за температури до 40°C. Під час сушіння сировину небажано рухати, бо квітки можуть обсипатися. Для повного висихання потрібно 5–7 днів. Сировина вважається готовою, якщо квітколоже стає шкірясто сухим при розтиранні між пальцями. Зберігати його можна не більше 1 року.
Немає коментарів:
Дописати коментар